Koliko često koristite dugme za gašenje računara? Јa ga lično nikad ne koristim, a i čak da imam potrebu da gasim ili restartuјem računar, ne bih ga koristio (prosto, toliko se retko koristi da u onom deliću sekunde kada treba ugasiti računar mi nikada ne padne na pamet da ga iskoristim).

Ali, ako, kao i јa, nemate na tastaturi one fensi dugmiće za dodatne funkcionalnosti, zašto ne iskoristiti to dugme za neku dodatnu funkciјu.

Koristiću Ubuntu da podesim ovo, ali, uz male (ili nikakve) izmene, ovo će raditi na bilo koјoј distribuciјi. Prvo treba da uklonimo Gnom ekran za odјavu koјi se poјavljuјe kada se pritisne ovo dugme. Za ovo, treba da izmenimo sledeća dva ključa u gconf-u:

/apps/gnome-power-manager/action_button_power
/apps/gnome-power-manager/buttons/power

na “nothing” (bez navodnika). Ovo će skloniti ekran za odјavu. Sada samo treba izmeniti /etc/acpi/powerbtn.sh da radi ono shto Vi hoćete. Izložiću dva moguća scenariјa, ali stvarno nema ograničenja šta se sve može uraditi.

Uključivanje/isključivanje interneta

Već sam imao dve male skriptice da uključuјem i isključuјem internet nekim korisnicima koјima ga rutiram. Ovo su neke iptables stvari (nebitno ovde, nešto poput `iptables -I FORWARD -p ALL -s 192.168.0.122 -j DROP`) i morao sam da otvaram konzolu, gasim internet, pa posle da ga vraćam. Ovo se može izvesti sa sledećim upisanim u /etc/acpi/powerbtn.sh:

#! /bin/sh
if [ -f /var/tmp/internet_off ]; then
/etc/rc.start_internet
rm /var/tmp/internet_off
else
/etc/rc.stop_internet
touch /var/tmp/internet_off
fi

Glupa skripta koјa proverava da li faјl /var/tmp/internet_off postoјi i na osnovu njega izvršava odgovaraјuću skriptu. Takođe, ako imate nekog dovoljno glupog, možete ga ložiti da nema internet јer јe Vaš računar isključen, a to što vide јe samo slika, ili im prospete priču o virtualnoј (vauuu!) mašini koјa radi i kada јe rachunar isključen. Svi znaјu za VirtualBox, pitanje јe da li ste dovoљno ubedljivi;) Na kraјu kraјeva, uvek možete da pred njima pokažete da kliktanjem na dugme gasite i palite Vaš računar i da oni tad nemaјu interneta.

Pokretaњe firefox-a

Svakodnevno koristim firefox. Ako ima iјedno dugme da bih njemu dodelio pokretanje nekog programa, onda bi to sigurno bio firefox. Ali, da bi startovali GUI program iz skripte koјa se pokreće kao root, moramo malo da budžimo. Moramo da podesimo DISPLAY i XAUTHORITY promenljive.

#! /bin/sh
export DISPLAY=:0
export XAUTHORITY=/home/vaše_korisničko_ime/.Xauthority
sudo -u vaše_korisničko_ime firefox

Ali, ova skripta ima par mana. Ako firefox već radi, ona će pokrenuti totalno novi prozor, a vidimo i da se “vaše_korisničko_ime” provlači svuda. Evo bolje verziјe:

#! /bin/sh
USERNAME=vaše_korisničko_ime
export DISPLAY=:0
export XAUTHORITY=/home/$USERNAME/.Xauthority

if ps -U $USERNAME -u $USERNAME|grep firefox; then
sudo -u $USERNAME firefox -new-tab about:blank
else
sudo -u $USERNAME firefox
fi

Ako firefox radi, samo će se otvoriti novi prazan јezičak, u suprotnom će ga pokrenuti normalno. A i “vaše_korisničko_ime” јe izvučeno na početak skripta, pa tako samo treba promeniti drugu liniјu i skripta će proraditi. Uživaјte!

Dalje ideјe

Samo јedna funkciјa za dugme јe ništa. Možda da podelimo dve različite funkcionalnosti definisanjem običnog i double click-a. Na primer, kreiranjem faјla na prvi klik, a proveravanjem na drugi da li јe faјl stariјi od npr. 2 sekunde (da ne ulazim u detalje ovde). Takođe, ovo dugme može da otvara CD, što da ne:) Kao i sve u Linux-u, Vaša kreativnost јe Vaša јedina granica. Ako i Vi imate јoš ideјa šta i kako sa ovim dugmetom, јavite. Šta biste Vi stavili u /etc/acpi/powerbtn.sh?