Evropski satelit Kopernikus objavljuje besplatne DEM modele Evrope, uključujući tu i Srbiju. Na ovom linku možete naći i skinuti tile na kome je Srbiju, sa rezolucijom od 25m. Ceo TIFF fajl je 5,8GB, ali ako isečete samo granice naše zemlje, dobićete fajl od oko 1GB.

Ovakav TIFF možete da otvorite u QGIS-u i da izrenderujete reljefnu mapu Srbiju. Izaberite neku kul paletu boja (ovde možete da vidite kako da otvorite postojeće „color ramps” u QGIS-u, a možete i sami da se igrate sa gradijentima). I to je maksimum koji QGIS može da ponudi. Evo na šta to liči:

Naime, tako renderovana mapa nikad neće biti živa i imati dušu. Fali tu prava visina, fale tu senke koje brda bacaju i to se primeti.

Drugi način da se problem reši je koristeći Blender. Našao sam ovo zgodno uputstvo kako napraviti ovakvu mapu i odlučio da probam. Nije bilo teško, iako se ne snalazim baš u Blenderu. Stavio sam sva podešavanja na maksimum, sačekao dosta (ne sećam se, ali možda i par sati, iako imam solidan GPU) i efekat je bio predobar. Ovim sam dobio render od oko 30MB koji je dovoljno detaljan i precizan da se vide čak i korita reka (pogledajte Savu i Dunav!). Ovako to izgleda umanjeno:

ali skinite ceo render klikom na sliku ili klikom ovde (pažnja – 30MB!) jer jednostavno – ova mala slika iznad ne otkriva celu lepotu. Uživajte!

Ako nekog zanima više o spoju OSM-a, mapa i Blender renderovanja, pogledajte obavezno ovaj blog https://somethingaboutmaps.wordpress.com/, a dosta dobrih tekstova o OSM-u i Blenderu možete naći i na https://wanderingcartographer.wordpress.com/. U sličnom smeru vuče i blog https://geo.rocks/, ali on ne ide na Blender, već više ide na korišćenje nekog Aerialod softvera (koji je izgleda samo za Windows, pa nisam stigao da ga isprobam). Ko se razume u Blender, naravno i ovaj Blender-OSM plugin će mu značiti puno (meni ne baš). Sve u svemu, probao sam da nabacam par resursa i da podelim ovu sliku, nadam se da će Vam se svideti!

P.S. Da, ako ste od onih koji su primetili da nema Kosova, nažalost tako je. Ako neko želi da napravi render sa Kosovom, tu su svi resursi i objasnio sam kako se radi, a ja ću rado da podelim link ka tom renderu!